home biografia obres notícies Panikkar prize congressos internacionals videos

Venécia 2008

El quart simposi internacional celebrat a Venècia del 5 al 7 de maig de 2008 fou un homenatge a Raimon Panikkar per part de molts dels seus amics provinents d’arreu del món en ocasió del seu 90è aniversari.

El tema del simposi, “Misticisme, plenitud de Vida”, és molt apreciat per Panikkar, com demostra el fet que el primer volum de la seva Opera Omnia, presentada per l’editorial Jaca Book per a aquesta ocasió, porta el mateix títol. El tema del misticisme fou tractat des de diverses perspectives (culturals, religioses, socials i artístiques) i inspirà l’atmosfera del simposi gràcies també a la meditació guiada pel mateix Panikkar amb què començaren les jornades.

1a. jornada – Després de la benvinguda donada per l’alcalde de Venècia, M. Cacciari, pel bisbe auxiliar de Venècia, B. Pizziol, i per P. F. Ghetti, rector de la Universitat Ca’ Foscari, seu del simposi, començaren les ponències per part de S.K. Somaiya (Índia), A. Rigopoulos (Itàlia), L.V. Tarca (Itàlia); a la tarda tingué lloc una taula rodona sobre “Misticisme i secularitat” en què participaren R. Rapp (EUA), M. Yusa (EUA), J. Agustí (Espanya), D. Das (Canadà), seguida d’una altra sobre “Misticisme i art” amb la participació de l’escultor M. Baldessari (Itàlia) i la lectura de poesies d’Alberto Preda. Al vespre, a l’antiga Chiesa dei Frari, Panikkar va fer una lectio divina sobre l’Ascensió, després de la qual hi hagué un concert de piano de Carme Vilà.

2a. jornada – Ponents: J. Pigem (Espanya), B. Baumer (Àustria), R. Ropez (Alemanya), A. Amaldas (Índia), S. Piano (Itàlia), G. Pasqualotto (Itàlia), F. Manara (Itàlia), J. Prabhu (Índia/EUA), S. Eastham (Nova Zelanda) i U. King (Regne Unit). Taula rodona sobre “Misticisme i secularitat” en la qual participaren: A. Rossi, F. Dubosc, P. Barone i G. Vianello (Itàlia). Al vespre, espectacle de dansa (N. Sala), música (F. Sanesi) i cant (G. Giannini).

3a. jornada – Milena Carrara presentà “Lo Spirito della religione”, un projecte interreligiós inspirat i dirigit per Panikkar, amb el suport de la Fondazione Arbor, els participants del qual van presentar comunicacions sobre místics de diverses tradicions: A. Lew (EUA), M. Haddad (Tunísia), F. D’Sa (Índia), K. Acharia (Índia), J. Forzani (Itàlia) Y. Ro (Corea/EUA), G. Hall i J. Hendriks (Austràlia) G. Iorio (Itàlia), I. Pérez (Guatemala).

El simposi fou organitzat per Milena Carrara (Presidenta del Centre d’Estudis Interculturals Vivarium) en col·laboració amb el Centro Studi Maitreya (Giancarlo Vianello i Federico Allegri), Università Ca’ Foscari (Luigi Vero Tarca, Antonio Rigopoulos i Massimo Raveri) i el Cenacolo Culturale Carmelitano (Daniele Spero).

Raimon Panikkar

el sitio oficial

«Com més gosem caminar per nous senders -ha dit-,
més necessitat tenim d’estar arrelats a la pròpia tradició i obert
a les altres, que ens fan adonar que no estem sols i que ens permeten assolir una visió més àmplia de la realitat.»